Cu EtherCAT P, Beckhoff combină comunicația și partea de alimentare într-un singur cablu Ethernet de 4 fire. Cu această soluție inovatoare, alimentarea directă atât a slave-urilor EtherCAT P cât și a senzorilor conectați și a dispozitivelor de acționare cu două nivele diferite de tensiune este acum posibilă. Tensiunea Us (alimentare sistem și senzor) și Up (tensiunea periferică pentru elementele de comandă) sunt izolate electric una de alta și fiecare poate furniza un curent de până la 3 A către componentele conectate. Toate beneficiile EtherCAT, precum flexibilitatea în ceea ce privește arhitectura rețelei, viteza crescută, sincronizarea foarte precisă, funcționalitatea extensivă în diagnosticare și multe altele, pot fi reținute în memoria nevolatilă cu ajutorul integrării acestor tensiuni.

Cu tehnologia EtherCAT P, curenții sunt cuplați direct în conductoarele cablului de 100 Mbiți, permițând realizarea unei conexiuni foarte rentabile și compacte. Pentru a exclude posibilitatea conectărilor incorecte cu slave-uri EtherCAT standard și a apariției defectelor, o nouă gamă de conectori a fost special creată pentru EtherCAT P. Aceasta acoperă toate aplicațiile de la nivelul 24 V I/O până la drivere cu 400 V AC sau 600 V DC și un curent de până la 64 A.

EtherCAT P oferă potențial pentru economii extensive:

  • eliminarea cablurilor de alimentare separate
  • efort minim pentru cablare și reducerea semnificativă a timpului de lucru
  • surse de erori reduse
  • minimalizarea spațiului de instalare pentru paturile de cabluri și a dulapurilor de comandă-control
  • sertare de cabluri mai mici și mai organizate
  • senzori și dispozitive de acționare mai mici prin eliminarea cablurilor de alimentare separate

După cum au fost obișnuiți deja, utilizatorii beneficiază de o multitudine de opțiuni în ceea ce privește topologia și pot combina între ele arhitecturile liniare, de tip stea sau ramificate, pentru a obține cele mai potrivite și mai puțin costisitoare arhitecturi ale sistemului de comandă-control. Spre deosebire de tradiționalul Power over Ethernet (PoE), device-urile pot fi asamblate în cascadă folosind EtherCAT P și alimentate de la o singură unitate de alimentare.

La proiectarea unui echipament, consumatorii individuali, lungimea cablurilor și tipul lor sunt configurate cu un tool de configurare, iar această informație este folosită pentru a crea schema optimă a rețelei EtherCAT P. Din moment ce se cunosc ce senzori și ce dispozitive de acționare vor fi conectate și care dintre ei vor fi utilizați simultan, consumul poate fi măsurat corespunzător. De exemplu, dacă două dispozitive de acționare nu comută simultan din punct de vedere logic, ele nu vor avea niciodată nevoie de încărcare completă simultan. Rezultatul este un potențial de economisire crescut în privința materialelor folosite și a surselor de alimentare.