Noul PC Industrial ultra compact de la Beckhoff este conceput pentru aplicații universale în automatizări, vizualizare și comunicație. După cum ne va explica, în acest interviu, Roland van Mark, Product & Marketing Management Industrial PC, acest model este rentabil, compact și flexibil, deschizând uși în zone de aplicare ce nu erau accesibile pentru tehnologia IPC.

 

 Unde este poziționat C6015 ultra compact IPC în portofoliul Beckhoff în ceea ce privește potențialele zone de aplicare?

 Cu dimensiuni de numai 82 x 82 x 40 mm, C6015 are o treime din mărimea lui C6905, predecesorul lui la această categorie. Cu o reducere a costurilor de aproximativ 25%, C6015 este clasat cu mult sub PC-urile x86 cu cel mai mic preț de la Beckhoff. Acest lucru înseamnă că inginerii pot implementa acum proiecte de automatizare, vizualizare și comunicație pentru aplicații de mărimi mici sau medii la costuri eficiente, cu un footprint minimal. Mai mult de atât, se deschid oportunități de aplicare unde tehnologia de control bazată pe PC nu era folosită sau unde plăci de bază trebuiau modificate cu mari costuri.

 

Care sunt cele mai importante caracteristici IPC?

 Cea mai importantă caracteristică este dimensiunea extrem de compactă ce nu compromite capacitatea de “potrivire” pentru aplicațiile industriale. Acest fapt este demonstrat de performanța ridicată a unității centrale Intel Atom ce poate avea până la patru nuclee (core-uri) și de design-ul device-ului cu răcire pasivă și valabilitate extinsă ce se află într-o carcasă turnată robustă de aluminiu-zinc.

De asemenea, corespunde și cu alte cerințe industriale, precum o gamă extinsă a temperaturii de operare, de până la 55 °C (131 °F) și o rezistență excepțională la vibrații și șocuri. Nu cred că acest nivel de putere CPU împreună cu toate interfețele PC necesare au fost valabile vreodată pentru aplicații industriale într-un device atât de mic.

 

Cum ați reușit să creați un design atât de compact?

Expertiza noastră extensivă în dezvoltarea plăcilor de bază a fost un factor critic în crearea acestui computer cu o singură placă extrem de compact. Am fost, de asemenea, foarte atenți la cerințele și preferințele utilizatorilor. Chiar dacă este ultra compact, un IPC tot trebuie să dispună de toate interfețele necesare pentru task-uri de automatizare tipice. Pe lângă sursa de alimentare, aceste device-uri au incluse două port-uri Ethernet independente, unul USB 2.0 și unul USB 3.0 și de asemenea un DisplayPort. Aceste interfețe sunt ceea ce determină până la urmă dimensiunea IPC-ului, deoarece pentru a menține cablarea simplă, a fost necesar să fie puse pe aceeși parte, având nevoie astfel de cei 82 mm din lungimea marginei carcasei.

 

Cum afectează acest design instalarea IPC în spații extrem de înguste?

Dată fiind dimensiunea redusă a lui C6015, cele șase interfețe cu tot cu conectori și cabluri aproape depășesc mărimea IPC-ului în sine. Așadar, este obligatoriu ca nivelul de conectare al IPC-ului ultra compact să fie potrivit cu exactitate la orientarea cablului de alimentare care este de obicei predeterminată de schema de amplasare a echipamentului. Acest aspect este adesea întâlnit în cazul amplasărilor în spații restrânse. Noi facilităm aceste situații printr-un concept de instalare foarte flexibil. Utilizând două tipuri de rame de instalare diferite, IPC-ul poate fi montat pe orizontal sau pe vertical pe un perete sau atașat pe o șină DIN. Mai mult de atât, C6015 poate fi poziționat oriunde în cadrul unei rame corespunzătoare datorită paletelor de răcire poziționate simetric. Rotirea IPC-ului nu îi va afecta capacitatea de gestionare a temperaturii deoarece paletele de răcire disipează căldura în mod egal, în toare direcțiile. Astfel, instalatorul poate alinia perfect conectorul cu cablurile aferente. În trecut, acest lucru nu era de regulă posibil, ceea ce a dus la evitarea folosirii PC-urilor industriale în spații de instalare deosebit de mici.

 

Care sunt avantajele design-ului cu o singură placă de bază?

Crearea IPC-ului ca o unitate cu o singură placă înseamnă că putem construi un dispozitiv compact în propria noastră fabrică, în concordanță cu cele mai înalte standarde de eficiență și fiabilitate. Utilizatorul primește un produs de clasă industrială de înaltă calitate la un preț accesibil. Un alt aspect important este controlul calității, care este efectuat în întregime la fabrica Beckhoff din Verl. Efectuăm teste riguroase ale plăcilor după procesul de asamblare, înainte și după instalarea în carcasă și teste finale ale IPC-ului complet.

 

C6015 a fost creat special pentru aplicații sensibile la cost unde spațiul este insuficient. Ne puteți da câteva exemple?

 Cu puternicul Intel Atom CPU, ultra compactul IPC este cel mai potrivit pentru aplicații de dimensiuni mici și medii în automatizare, vizualizare și comunicație. Este cea mai bună opțiune acolo unde proiectanții de echipamente ar fi nevoiți să integreze dispozitive electronice cu un grad ridicat de individualizare, de obicei, din cauza lipsei de spațiu sau din motive ce țin de un anumit design.

Dacă vreți să rămâneți la zi în termeni tehnologici, asemenea design-uri personalizate pot deveni foarte costisitoare în scurt timp. În plus, cea mai mare calitate a proiectanților de echipamente se află în procesul final și ingineria mecanică, care este mai ușor de implementat dacă sunt cumpărate direct cele mai noi echipamente de control de la un terț. La fel se întâmplă și în cazul multor instituții de cercetare, dezvoltatori de noi tehnologii și companii din domeniul tehnologiei proceselor.

 

În ce măsură se aplică acest avantaj în Industry 4.0 și Internet of Things (IoT)?

 Descentralizarea informației este critică pentru conceptele Industry 4.0 și IoT. Prevăd numeroase potențiale aplicații pentru C6015 în care utilizatorii vor să colecteze date de la echipamente și procese pentru a le transmite către sisteme bazate pe Cloud în cazul spațiilor de instalare foarte reduse. În astfel de situații, IPC-ul ultra compact poate funcționa ca un gateway IoT inteligent, care este de asemenea capabil să modereze volume mari de date sau să ruleze diagnostice de la distanță.

 

Articol publicat in Revista Electricianul: https://www.electricianul.ro/pc-industrial-extrem-de-compact-si-flexibil/