Încă din faza de proiect, sistemul de software zenon, dezvoltat de producătorul internațional de automatizări, COPA-DATA, și-a făcut un scop precis din a se conforma standardelor si cerințelor din sectorul energetic. Programul controlează și monitorizează echipamentele de distribuție a energiei și generarea de electricitate din surse de energie regenerabile. Prin oferirea unui pachet consistent de funcții personalizate operatorilor de centrale electrice si rețele, COPA-DATA pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a fi la curent cu ultimele cerințe din sectorul energetic.

Privind în urmă, COPA-DATA a fost întotdeauna în strânsă legătură cu industria energetică. La începutul anilor 1990, companiile furnizoare de energie erau printre primii utilizatori de software zenon. De atunci, acest sector a fost într-o perioadă de schimbare continuă, cu o dezvoltare accelerată în special în ultimii cinci ani.  

Digitalizarea avansează, sistemele conectate și echipamentele distribuite devin tot mai comune, iar atât furnizorii cât și clienții lor generează energie pentru rețele din ce în ce mai inteligente (smart grids, cum au ajuns să fie cunoscute). În plus, electromobilitatea necesită mai multă energie la cerere și metode de stocare a energiei (în mod ideal generată de surse regenerabile precum lumină solară, vânt sau hidroelectricitate) pentru consumul ulterior. Aceste aspecte și alte progrese similare generează o cerere pentru noi sisteme și tehnologii care sunt în măsură să facă față cerințelor în continuă schimbare.

Un singur sistem pentru o multitudine de aplicații diferite

Cu software-ul zenon, COPA-DATA oferă atât clienților din sectorul privat cât și celor din sectorul public care activează în domeniul energetic și infrastructură, un sistem modern care este capabil să sprijine diferite domenii de aplicare. Soluția oferită sprijină automatizarea pentru stații, hidrocentrale și parcuri eoliene. Se pune accentul pe monitorizarea și optimizarea rețelelor electrice, interconectarea sistemelor de stocare a energiei și pe controlul echipamentelor pentru generarea și distribuția energiei regenerabile.

zenon este adesea implementat în automatizarea stațiilor. Tehnologiile zenon sunt folosite pentru intervenție on-site (HMI), la nivelul centrului de control (SCADA) și ca gateway-uri. COPA-DATA dezvoltă, de asemenea, pachete de comunicație proprietar pentru standarde internaționale importante, incluzând IEC 61850 (Ediția 2), IEC 61400-25, DNP 3, Modbus Energy și ICCP. Acest aspect facilitează expansiunea rapidă și o mentenanță optimă a driverelor. Abilitățile de comunicare zenon asigură o conectivitate excelentă în cadrul echipamentelor eterogene și compatibilitate pentru utilizare în smart grids (rețele smart). În plus, zenon oferă funcții multiple pentru infrastructura orașelor tip smart city: monitorizarea și controlul facilităților dintr-un tunel, managementul apei potabile și reziduale, precum și transportul public și alimentarea acestuia.

Cele mai noi îmbunătățiri ale produsului zenon Energy Edition

Configurare ușoară, testare și executare de secvențe de comandă

Command sequencer este un modul nou care a fost integrat în zenon pentru a facilita configurarea ușoară, testarea și trimiterea de secvențe de comandă. În acest fel, se crește eficiența operatorilor și, ca rezultat, alimentarea este mult mai sigură. Secvențele de comandă pentru automatizarea stațiilor sunt configurate într-un editor user-friendly. Comenzile individuale dintr-o secvență sunt ordonate una după alta. Operatorii pot folosi modulul intuitiv fără a avea nevoie de cunoștințe de programare. Sistemul poate “să învețe” anumite secvențe de comandă. De asemenea, este posibil să se facă teste într-un mediu simulat iar schimbările se pot face direct. Programarea PLC nu este necesară. Astfel, acuratețea, eficacitatea și flexibilitatea sunt asigurate.

Procese complet trasabile

Modulul Process Recorder este, de asemenea, nou. El înregistrează date de proces complete care pot fi ulterior afișate în vizualizatorul de procese, la cerere. Procese antrerioare pot fi derulate și urmărite pas cu pas, sau oprite de câte ori este nevoie. Constatările făcute în relație cu posibile cauze de erori pot fi folosite pentru a crește eficacitatea și calitatea. Trasabilitatea îmbunătățită a proceselor complexe în rețele electrice sau stații ajută operatorii de rețea în menținerea fiabilă a infrastructurii critice.

Localizare rapidă a status-urilor și erorilor

zenon oferă o nouă opțiune pentru combinarea datelor de la sisteme GIS (geoinformaționale) cu vizualizarea zenon. Cu ajutorul GIS editor și GIS control, utilizatorii pot afișa rețele electrice în vizualizarea zenon pe un material de mapare geografică. Status-uri curente, precum alarmele, sunt afișate direct pe hartă. Astfel, utilizatorii pot localiza anumite stări și evenimente cu mai multă precizie și pot gestiona alarmele mai eficient.

O nouă caracteristică zenon este localizarea erorilor prin impedanță. Folosind impedanța măsurată, este posibil să se localizeze cu mare precizie erorile din rețea. Astfel, angajații din cadrul companiilor furnizoare de energie pot reacționa rapid și precis, reducând semnificativ întreruperile de curent.

Mai multe detalii referitoare la posibilele aplicații zenon în sectorul energetic sunt valabile pe site-ul COPA-DATA la www.copadata.com/energy. De asemenea, informații și suport puteți găsi pe site-ul www.kreatron.ro – unic distribuitor în România pentru software-ul zenon – COPA-DATA.

 

Descoperă și încearcă!

Oricât de bună ar fi descrierea și oricât de detaliate imaginile, nimic nu se compară cu o experiență directă. Vă invităm la o demonstrație practică, la sediul nostru sau al firmei dumneavoastră, pentru a vă familiariza cu sistemul zenon și pentru a vă convinge singuri dacă acesta este potrivit pentru proiectele dumneavoastră.

Trimiteți-ne un e-mail la adresa office@kreatron.ro, iar noi vă vom contacta în cel mai scurt timp.