COPA-DATA prezintă noi versiuni ale software-ului SCADA/HMI de automatizare și raportare prin zenon 8.00 și zenon Analyzer 3.20. Utilizatorii vor beneficia de un număr de îmbunătățiri la nivelul performanței, funcționalitate extinsă pentru smart factories și societăți de distribuție a energiei, precum și noi calcule de analiză predictivă.

Pe lângă module și extensii specifice industriilor, aspectul pe care se concentrează lansarea din acest an este reprezentat de adaptări fundamentale la infrastructura produsului. Pe viitor, clienții zenon vor beneficia de o performanță îmbunătățită în ceea ce privește distribuția datelor, rețele și redundanță, precum și arhivare ciclică.

De exemplu, prin distribuția optimizată a datelor dintre driver și Runtime, zenon 8.00 poate procesa mai mult de 10.000 de schimbări de variabile pe secundă într-un singur ecran. Datorită multi-threading-ului, performanța redundanței rețelei este îmbunătățită cu până la 50%. În testele de stres, performanța arhivării ciclice a fost demonstrată pentru 250.000 de variabile înregistrate pe secundă.

În plus, viitoarele dezvoltări zenon pun bazele unui nou sistem de licențiere care va face managementul licențelor mai flexibil, mai rapid și mai clar pentru clienți. Utilizatorii zenon își vor putea gestiona licențele de software într-un mod mai independent și se vor putea bucura de mai multă flexibilitate și de o economisire a timpului datorită proceselor digitale automatizate.

Prin ciclurile de lansare scurte, noi sprijinim capacitatea de inovare a clienților noștri. Volumele de date în continuă creștere generate de transformarea digitală a industriei cer aplicații de încredere. Datorită gândirii pentru o nouă proiectare și a dezvoltării rapide de software, noi garantăm dezvoltarea continuă pentru zenon, aducând o tehnologie nouă pe piață, într-un mod constant și prompt”, explică Reinhard Mayr, Director pentru Managementul Produselor la COPA-DATA.

Noi caracteristici zenon 8.00

Modulul Extended Trend din zenon prezintă grafic valori înregistrate sub forma unei curbe. Acesta afișează date înregistrate cronologic, precum și date online ce nu au fost salvate. Creatorii de proiecte și utilizatorii se pot bucura în zenon 8.00 de o mai mare ușurință în utilizare datorită multitudinii de noi caracteristici și optimizări din Extended Trend.

Creșterile în eficiența ingineriei sunt prezentate, de exemplu, prin substituirea indexului variabilelor din grafic – o formă de inginerie orientată pe obiect. Ilustrațiile grafice ale datelor arhivate pot fi folosite mult mai repede și mai intuitiv – inginerului de proiect i se oferă cea mai bună asistență posibilă în crearea de diagrame eficiente. Este și mai simplu pentru utilizatori să primească informații personalizate și relevante. Pentru a obține o vedere de ansamblu mai rapid, variabilele pot fi extrase prin drag and drop și duse în ecranul diagramei. Un ecran pop-up configurabil oferă informații suplimentare pentru o valoare specifică, ce poate reflecta trend-ul.

În zenon, Equipment Modeling organizează un sistem fizic existent în orice număr de grupuri sau unități structurate ierarhic. Variabile, rețete, funcții și arhive, și alte meta-informații pot fi atribuite acestor grupuri de echipamente pentru mai multe proiecte. Acest lucru permite modelarea datelor în mediul de dezvoltare, precum și în mediul dedicat utilizatorului. În acest fel, modulul oferă o vedere de ansamblu optimă a stării echipamentelor folosite. În zenon 8.00, modulul Industrial Maintenance Manager este perfect îmbinat cu cel de Equipment Modeling. Astfel, datele referitoare la echipamente și mentenanță pot fi gestionate mult mai ușor. Intervalele de service pot fi planificate în mod convenabil și clar reprezentate.

Modulul Batch Control din zenon este o soluție pentru o mare varietate de industrii ce au producția bazată pe loturi. Design-ul său inteligent și integrarea perfectă în zenon, ca un sistem de control al proceselor, oferă o implementare rapidă și o validare eficientă. Cu zenon 8.00, rețetele principale pot fi emise acum in mod automat. În plus, o rețetă poate fi creată într-un program extern, apoi importată automat și predată pentru producție. Acest aspect permite un flux de lucru automatizat. Mai mult de atât, operațiile touch pentru rețetele de loturi au fost îmbunătățite.

zenon 8.00 aduce, de asemenea, noi caracteristici esențiale pentru Shift management. Datele de proces din Alarm Message List, Chronological Event List și din Trends și Reports, acum pot fi filtrate în funcție de schimburi. Ca rezultat, analiza informativă de producție care ia în calcul datele aferente unui schimb este acum o opțiune ce poate fi de mare ajutor mai ales în unitățile mari de producție.

zenon Process Recorder oferă posibilitatea de a analiza în mod transparent erorile și problemele după ce evenimentul a avut loc. Acesta suplimentează instrumentele zenon existente pentru o analiză mai precisă a erorilor. Cu zenon 8.00, evoluția unui proiect poate fi acum ilustrată. Orice abateri de la starea curentă sunt evidențiate în tabelele replay mode. În acest fel, diferite stadii de dezvoltare ale unui proiect pot fi analizate constant utilizând un singur instrument.

Noi caracteristici pentru industria energetică

Pentru automatizare în domeniul energetic, COPA-DATA a dezvoltat funcții adiționale pentru un sistem complet de management al distribuției (Distribution Management System). Două noi module, Load Flow Calculation (Calculul Circulației de Putere) și State Estimator (Estimarea stării) permit calcule în rețelele de distribuție a energiei.

Modulul Load Flow Calculation este indicat pentru rețele electrice de dimensiuni reduse în cadrul cărora toate intrările și sarcinile pot fi măsurate corespunzător. Modulul State Estimator joacă un rol important în rețelele electrice de dimensiuni mai mari, unde nu au loc măsurători complete. Mai mult de atât, calculele acum pot fi făcute pentru a optimiza funcționarea rețelei, precum interblocarea topologică de la calculele de rețea sau de la calculele (n-1) pentru a evalua defectele din subcomponentele rețelei.

În cazul în care date invalide sunt transmise de către un RTU (Remote Terminal Unit), acest lucru poate duce la o pierdere pe scară largă a funcționalității la locul operatorului. Driver-ul nou dezvoltat Alternative Data Points (ADP) ajută la evitarea acestei probleme și oferă un flux de date constant îmbunătățit și salvgardarea operațiilor printr-un flux de date robust. Punctele alternative de date se activează în cazul unei defecțiuni RTU și mențin fluxul de date fie prin date colectate redundant de la alte RTU-uri sau prin date de simulare programabile. Mai mult de atât, driver-ul ADP este util și pentru sisteme de control din cadrul altor industrii.

Noi caracteristici zenon Analyzer 3.20

Pentru a măsura și a asigura calitatea producției, Statistical Process Control – SPC este adesea folosit. Cele mai frecvente rapoarte SPC pot fi create și analizate în noua versiune de software de raportare – zenon Analyzer 3.20, de la COPA-DATA. Acestea includ analize de capacitate a proceselor pentru a evalua stabilitatea calității în producția pilot; grafice de control pentru verificări ale calității în producția de serie și o histogramă pentru a reda distribuția valorilor măsurate în jurul valorii medii. Rapoarte statistice adiționale precum box plot, trend with limits sau XY trend, suplimentează analiza extensivă oferită în scopul optimizării calității producției.

În plus, zenon Analyzer 3.20 pune la dispoziție instrumente de analiză de mare performanță datorită noului modul Predictive Analytics Reports. În baza datelor anterioare și cu ajutorul modelelor de predicție, se pot lua decizii mai bune. Ceea ce este necesar pentru predicții relevante este o bază de date solidă și cuprinzătoare, posibilă doar prin digitalizarea constantă a producției. zenon Analyzer oferă două tipuri de predicții. Predicțiile bazate pe timp furnizează o vedere de ansamblu asupra modului în care o variabilă se va dezvolta în viitor. Predicțiile bazate pe valori arată cum se va dezvolta o valoare în cazul în care alta este schimbată, de exemplu, pentru a estima consumul de energie apărut în urma unei schimbări fictive în volumul producției.

În viitor, inginerul de proiect va configura modelul de predicție în Prediction Model Manager. Acest instrument nou introdus face parte din zenon Analyzer Management Studio. Acesta include programe de asistență ce ajută în crearea pas cu pas a modelelor de predicție.